Uitreiking Willibrordpenning

Op zondag 13 november is de Willibrordpenning uitgereikt tijdens de Willibrordzondag.

penning-uitreiking

DORA

Is het u niet opgevallen dat de kerk er weer mooi schoon uitziet. U vindt dat dat iedere week het geval is. Of wij kerkelijke kaboutertjes hebben die dat doen? In zekere zin wel. Tweewekelijks kun je hier op woensdagmiddag een groep vrijwilligers bezig zien met poetsen en dweilen, stofzuigen en schoon peuteren tot in de kleinste hoekjes: De werkgroep Kerkschoonmaak.

In sommige parochies heten zulke groepen ook wel de Dweiltjes of Schoonschip. Ze hebben eer van hun werk want soms zijn de kerkgangers niet het schoonste publiek. En wat dacht u bij regen, bladval en sneeuw. Dan is het soms schier dweilen met de kraan open.

Kostbaar zo’n groep. Kostbaar omdat de mensen zo trouw zijn, zich soms het vuur uit de sloffen lopen en tegelijk elkaar ondersteunen in de zorgen van alledag. Kom maar eens luisteren bij de koffiepauze. Wat een geluk dat we al jaren op hen mogen rekenen. Daarom dat we vandaag die groep, in de persoon van Dora Bentvelzen- Schoo in het zonnetje willen zetten. Kom maar even naar boven Dora.

Ja jij bent degene die het langst al deel uitmaakt van de schoonmaakploeg. Ergens in de vorige eeuw nog, kwam je bij de groep en de schatting is dat je zo’n 22 jaar je energie aan een schone kerk die gastvrij oogt hebt besteed. Je bent inderdaad wat je naam betekent, Dora, Theodora, een Godsgeschenk voor onze parochie, samen met de hele ploeg.

Het is mij dan ook een eer je ter gelegenheid van alle feestelijkheid rond de heilige Willibrord je namens pastoraatgroep en beheercommissie de Willibrordpenning uit te reiken. Daarmee feliciteren we jou en je collega-schoonmakers en elkaar vanwege alle inzet.

En beste mensen behalve met gelukwensen en bloemen, zouden we de schoonmaakploeg en Dora het mooist kunnen feliciteren wanneer een aantal mensen zich aan zouden melden om hun handen uit de mouwen en in het sop willen steken.

 

penning-uitreiking-2

PAUL

Dan is er nog iemand die we vandaag in het zonnetje willen stellen. Het blijkt dat hij maar 70 dagen ouder is dan ik. En we hebben gemeen dat we beiden als misdienaar onze carrieres in de kerk zijn begonnen en in de kerkelijke geschiedenis ook vaak als een koppel worden opgevoerd: Petrus en Paulus. Paul Hendriks, kom er even bij staan.

Wist je dat jouw misdienaar zijn toch wel wat anders was dan het mijne. Jij ko er namelijk niet genoeg van krijgen. Desnoods diende je drie keer op een dag. Een soort van mis met drie heren in je eentje. Dat werd moeder Hendriks wel eens te gortig. Maar toen al konden ze altijd op je rekenen. En dat is eigenlijk de jaren zo gebleven. Jouw inzet kent eigenlijk geen grenzen, geen nee.

Je hebt een belangrijke plek in de organisatie van onze gemeenschap, je bent koster, door de weeks en op zondagen, je bent lector en je bent lid van de Schola en als het nodig is ook nog acoliet en soms ben je alle vier tegelijk!

En dan is hij altijd nog wel te porren om bij te springen: kapel te openen en kerkhof te sluiten in zomertijden. Full time, telt hij het geld van de collecten en doet hij de liturgische planning, en dat doet hij heel precies als hij tenminste de roosters van pastor Hagen op tijd krijgt aangestuurd. Nee, Paul zegt niet gauw nee, en tijd en ontij spelen geen rol.

En beste mensen, wat zo mooi is aan Paul, je zou dat alles helemaal niet denken wanneer je hem meemaakt, bescheiden dienend in zijn rollen.

Maar misschien het allermooiste aan Paul is dat hij steeds vrolijk en opgewekt is, belangstellend naar de mensen en hij is een vaste reflectant op mijn woorden en preken. Kortom Paul is van harte een goede vriend in het pastoraat.

Daarom Paul en om nog veel meer, heeft het de pastoraatsgroep en de beheercommissie behaagt je op deze feestdag de Willibrordpenning toe te kennen voor al je verdiensten, voor al je trouw aan dat dobberend scheepje op ’s werelds golven dat kerkgemeenschap heet.

Gefeliciteerd en ik hoop van harte dat straks een aantal mensen jouw feliciteren met hun aanmelding tot het kosterschap als cadeautje.

Beste mensen, weet je allemaal gewaardeerd als vrijwilliger in onze parochie. En zou je dat ook graag mee maken, gewaardeerd te zijn, meld je aan voor een van de vele vrijwilligers taken in onze parochie.