Afscheid Peter van Beurden in Oegstgeest

Zondag 5 februari jl. was de laatste keer dat Peter van Beurden voorging tijdens de zondagse mis in onze kerk. Die was goed vol en na afloop ontving Peter uit handen van Els van Leuken namens de pastoraatgroep en de beheercommissie de Willibrordpenning. Het afscheidscadeau namens alle parochianen was een bijzondere toevoeging aan de verzameling kerken: een 3D-print van de H. Willibrordkerk. Die dag kreeg Peter nog een kerkje erbij gemaakt door de kinderen van de Kinderwoorddienst.

Tijdens zijn preek gaf hij zijn toehoorders mee dat zij als het zout zijn en hun kracht niet mogen verliezen. En het boodschappenlijstje van God met de 10 geboden, de 7 werken van barmhartigheid en de 8 zaligsprekingen niet mogen vergeten. Hij noemde zichzelf een overgangspastor in roerige tijden.

De kinderen hadden ook een mooie slinger gemaakt voor de scheidende pastor met daarop in allerlei talen woorden om gedag te zeggen. Vooral het ‘adios’ vond Peter mooi omdat het betekent ‘Ga met God’. Peter: “Ik verdwijn, maar jullie gaan door met God in welke vorm dan ook.”

Voor de nieuwe bestuurskamer liet Peter een eigen gemaakte creatie achter met een boodschap: een 3-luik met sleutels aan de zijkant en in het midden de tekst ‘where is the key?’ Kortom: verlies nooit je sleutel. We zijn zelf onze eigen sleutel. Dit kunstwerk refereert aan de tijd dat Peter in de verpleging werkte.

Aan het einde van de mis zongen de leden van het Gemengd Koor speciaal voor Peter een prachtig Engels gezang vanaf het hoogkoor. Aansluitend aan de mis was er in de Jenaplan school De Kring koffie met taart en de gelegenheid om Peter persoonlijk gedag te zeggen en te zingen. Pastoor Michel Hagen bedankte Peter officieel voor alles wat hij voor de parochie heeft betekend en wenste hem alle goeds toe.

Peter van Beurden maakte 5 jaar deel uit van het pastoraal team van de parochie H. Augustinus. Vanaf 1 maart geniet hij van zijn welverdiend pensioen. Vooral zijn creativiteit, humor en duidelijk taalgebruik zullen we in Oegstgeest missen de komende periode. Over zijn opvolging is nu nog niets bekend.

(tekst: May-lisa de Laat)