Nieuwe corona-regels

Beste parochianen van de parochie H. Augustinus

Na de ophef van afgelopen weekend over drukbezochte kerkdiensten in Staphorst heeft minister Grapperhaus gesproken met kerkelijke koepels waarin ook de Rooms katholieke Kerk vertegenwoordigd is. De uitkomst is dat maximaal 30 mensen bijeen mogen komen in een religieuze bijeenkomst en dat daarbij niet gezongen mag worden.
De bisschoppenconferentie heeft laten weten dat zij vóór het komende weekeinde komt met een vertaling van de oproep van minister Grapperhaus voor de eigen parochies.
Ik heb het bisdom gebeld om te vragen welke richting het uit gaat. Als de verklaring vlak voor het weekeind komt, is het namelijk te kort dag om iedereen te waarschuwen.
Waarschijnlijk (er is nog geen definitieve verklaring) gaat het de volgende richting uit:

 • Maximaal 30 mensen
 • Geen samenzang (deden we toch al niet)
 • Geen koorzang
 • Wel 1 of 2 cantores
  Overgangssituatie in het weekeind van 10,11 oktober
  Voor komend weekeind geeft dit alles een hoop onzekerheid! We weten ook niet of we op deze korte termijn iedereen kunnen bereiken. We willen u vragen, indien mogelijk, het secretariaat te laten weten of u komt, zodat we een indicatie hebben hoeveel mensen er komen. Maar verder kunt u gewoon naar de Mis komen zoals u dat de afgelopen weken ( met inachtneming van alle coronamaatregelen) gewend was. Vanaf het weekeind van 16,17 oktober wordt dat helaas voorlopig anders.
  Weer reserveren vanaf 16 oktober 2020
  Voor het fysiek bijwonen van de Mis heeft de maximaal 30 mensen maatregel vergaande gevolgen : u moet weer reserveren indien u een Mis wilt bijwonen op zaterdagavond of zondagmorgen. Dit geldt vanaf 16 oktober 2020 voor de weekeindvieringen.
  Dat past niet bij de gastvrije sfeer van de kerk, maar in deze situatie kan het helaas niet anders. Uw parochie had in het begin van de zomer een reserveringssysteem ontwikkeld. Dat wordt nu weer van kracht.

We hebben toen geprobeerd het zo eerlijk en eenvoudig mogelijk te houden.
Het volgende systeem geldt vanaf 16 oktober 2020 voor de weekeindvieringen.

Zo eenvoudig mogelijk:
Zoals u belt naar het secretariaat van uw parochiekern om bijvoorbeeld een misintentie op te geven, kunt u nu een plek in de Mis reserveren. U kunt dat ook per email doen. Gewoon, uw eigen vertrouwde secretariaat bellen of mailen. De openingstijden staan in ‘De Augustinus.’ Uw reservering moet uiterlijk donderdag voorafgaand aan de betreffende zaterdag of zondag binnen zijn. U krijgt dan bericht of u wel/niet de Mis kunt bijwonen.

Zo eerlijk mogelijk:
Op grond van het tijdstip van telefoon of email wordt een lijst met volgorde van reservering gemaakt.
De eerste dertig op de lijst krijgen een plek in de viering voor de aanstaande zaterdag of zondag . De volgende dertig voor de week daarop. Zij staan dan bovenaan de lijst voor die zaterdag of zondag. Zo willen we voorkomen dat altijd dezelfde personen in de kerk zitten, namelijk degenen die snel reserveren. Op deze manier komt iedereen aan de beurt, zij het misschien in een andere week.

In de doordeweekse vieringen wordt het aantal van dertig niet overschreden. Hier kunt u gewoon naar toe komen

Los hiervan kan in de parochie H. Augustinus iedere zondag een viering via de live – stream gevolgd worden.

Namens het parochiebestuur en het pastorale team van de parochie H. Augustinus

Met vr. groet
Pastoor Franken